&#336si szentélyt találtak Buddha szülőhelyén

Nepálban, Buddha születési helyén bukkantak egy buddhista szentély maradványaira ásatásokat végző régészek, könnyen lehet, hogy ez a legkorábbi ilyen szentély.

A szakemberek egy i. e. 6. századból származó faszerkezetet tártak fel a Lumbini neví buddhista zarándokhely, Májá déví templomában. A szakemberek szerint a felfedezés segíthet kideríteni Buddha pontos születési időpontját.
Évente több ezer buddhista zarándokol el Lumbinibe, amelyet régóta a buddhizmus alapítója Gautama Sziddhártha születési helyének tartanak. Az életéről és tanításairól szóló megannyi szöveg ellenére még ma sem tudni pontosan, hogy mikor élt a buddhizmus meghatározó alakja. A születési idejére vonatkozó becslések egészen az i. e. 623-ig nyúlnak vissza, de sok tudós úgy véli, hogy az i. e. 390-340 közti periódus sokkal valószeríbb időkeret.
A Lumbiniben eddig feltárt legkorábbi buddhista épületek az i. e. 3. századig, Asóka császár uralkodásának idejéig nyúlnak vissza. A régészek a templom szívében kezdték meg az ásatási munkálatokat, ahol egy faszerkezetre bukkantak, amelynek közepén fedetlen, üreges rész tátong. A szerkezet fölé épített későbbi téglatemplomok is ezen központi hely köré szerveződtek. 
A Durhami Egyetem régészeként dolgozó Robin Coningham, a nemzetközi kutatócsoport társvezetője szerint most először van a birtokukban olyan Lumbiniből származó régészeti adat, amely egy i. e. 6. századi épületre utal. Mint hozzátette: “Ez a legkorábbi buddhista szentély lelet az egész világon”. A hagyomány szerint Májá déví királynő a lumbini kert egyik fájának ágába kapaszkodva hozta világra Buddhát. A felfedezés nagyban segítheti a világörökségi helyszínek közé tartozó zarándokhely megőrzésére irányuló erőfeszítéseket.