Tízezer éves házra bukkantak Izraelben

Egy útépítés előtti feltárás során izraeli régészek egy tízezer éves ház maradványaira bukkantak. A térségben még sosem találtak ilyen régi épületet; a régészek szerint ez az ember állandó lakhelyre költözésének korai bizonyítéka lehet.

A tízezer éves épület közelében több, hatezer évesnek tínő épületet is találtak, és egy 1,3 méter magas, több száz kilós, hatszög alapú, álló kőoszlop is előkerült. Az oszlopnak mind a hat oldalát lesimították és szélesebb oldalát keleti irányba tájolták. A régészek szerint lehet, hogy régen egy kultikus templom állhatott ott.
A település központjában láthatók a korabeli várostervezés nyomai, és az egyre hierarchikusabb társadalom kialakulása is nyomon követhető a maradványokból. A legidősebb építményt a növénytermesztés és az állattartás kialakulásának idején húzhatták föl. A régészek szerint ez akkoriban újdonságnak számított; addig az emberek az élelem után kutatva vándoroltak, itt viszont megvannak az állandó letelepedés bizonyítékai. A többször átalakított épület mellett kilenc kovakövet és mészkő fejszéket találtak. A régészek szerint egy részüket használták, másokat kultikus tárgyként őriztek, de tulajdonosuk egyértelmíen nagyra értékelte azokat. A tárgyak elhelyezkedése alapján elképzelhető, hogy a tulajdonosaiknak valamiért ott kellett hagyniuk azokat.