Csillagvizsgáló épül a Zselicben

A Zselici Csillagpark alapkövét csütörtökön tették le a somogyi erdőgazdaság kardosfai ökoturisztikai konferenciaközpont közelében.

A komplexum a Zselici Tájvédelmi Körzetben épül, amely 2009-ben a skóciai Galloway Forest Parkkal együtt Európában elsőként nyerte el a fényszennyezésmentes területeknek odaítélt nemzetközi Csillagoségbolt-park címet. A turisztikai mellett kutatási célokat is szolgál majd a 600 négyzetméter alapterületí csillagvizsgáló, amelyet jövő novemberben terveznek átadni.
A létesítményben lehetőség lesz a csillagos égbolt távcsöves megfigyelésére, környezet-, illetve természetvédelmi előadások, konferenciák tartására, filmvetítésre, valamint az erdőgazdaság munkájának megismertetésére.
Kolláth Zoltán, a Magyar Tudományos Akadémia tudományos tanácsadója, a Magyar Csillagászati Egyesület elnöke szerint rohamosan csökken azon területek nagysága, ahonnan a csillagos égbolt zavaró fényektől mentesen megfigyelhető. E kevés helyek egyike a Zselici Tájvédelmi Körzet, amely ezért is nyerte el a Csillagoségbolt-park címet.
A multifunkcionális csillagvizsgáló része lesz egy planetárium, két foglalkoztatóterem, a távcsöves megfigyeléshez távcsőkupola, egy 25 méter magas kilátó, az oda vezető út mentén pedig öt interaktív információs pontot helyeznek el. Az előcsarnokban állandó és időszaki kiállítások kapnak helyet. Környezettudatos megoldásokat alkalmaznak, így például a vizet fúrt kútból nyerik, a WC-k öblítéséhez esővizet, a fítéshez geotermikus energiát használnak.
A látogatóknak szakemberek részvételével éjszakai túrákat, családi és iskolai programokat, az erdővel, csillagászattal kapcsolatos ismeretterjesztő előadásokat szerveznek.