Ismét kitört a Sinabung vulkán

Az indonéz hatóságok tizenötezer ember kitelepítéséről döntöttek vasárnap. A vulkán már harmadszor tört ki ebben a hónapban.

A Szumátra szigetének északi részén található, 2460 méteres tízhányónál szombat este óta kilenc kitörést észleltek az indonéz vulkanológiai és geológiai katasztrófa-elhárítási központ közlése szerint. A vulkánból vasárnap reggel 8000 méter magas hamufelhő lövellt ki, és a kráter két kilométeres körzetében mérges gáz ömlött belőle. A hatóságok magasfokú riadókészültséget rendeltek el, tartva a lávaömléstől, a kráter öt kilométeres körzetében elrendelték az emberek kitelepítését, és a katasztrófavédelem embereit is a helyszínre vezényelték.
A vulkán négyszáz év szunnyadás után 2010 augusztusában lépett újra míködésbe, idén szeptemberben ismét aktivitást mutatott, emiatt a körzetében akkor szintén tizenötezer embert evakuáltak.
Indonézia a Csendes-óceánnak abban a térségében helyezkedik el, ahol különösen gyakoriak a földrengések, illetve a vulkáni kitörések. Az ország több mint tizenhét ezer szigetén 500 vulkán található, közülük 128 aktív, és ebből 68 veszélyesnek számít.