Segíthet a depresszión az alvásterápia

Az Egyesült &Aacutellamokban évente 18 millió embert sújt a depresszió, a betegek több mint fele álmatlansággal is küzd. Egy friss kutatás az alvászavar és a depresszió gyógyításának összekapcsolásán, és egy olcsó, rövid és általában hatékony beszélgetésterápián dolgozik.

A torontói Ryerson Egyetem kutatócsoportja arra az eredményre jutott, hogy azoknak a betegeknek, akiknek az alvászavarát beszélgetésterápiával meggyógyították, a depressziós tünetei is eltíntek nyolc hét kezelés után. A pszichiáterek régóta tudják, hogy az alvási és kedélybeli zavarok összefüggnek, ám csak újabban kezdték kutatni, milyen hatással jár, ha a kettőt egyszerre kezelik. A rossz alvást az orvosok sokáig a depresszió egyik tünetének tekintették, melyet majd a depresszió kezelése elmulaszt, ám ma már tudjuk, a két probléma viszonya kétirányú: az álmatlanság is okozhatja a depressziót – fejtette ki Rachel Manber, a Stanford Egyetem pszichiátere.
A gyógymód, amelyet a négy vizsgálat alkalmaz, az alvászavar kognitív viselkedési terápiája nevet kapta. A terapeuta megtanítja a páciensnek, hogy rendszeresen ugyanakkor ébredjen, és ha ébren van, ne maradjon az ágyban, ne egyen, ne olvasson, ne tévézzen ott, és szüntesse meg a napközbeni alvást. Ez a terápia más, mint az alvás higiéniája, mely a rendszeres, ám nem közvetlenül lefekvés előtti testmozgást, az esti kávé- és alkoholfogyasztás mellőzését jelenti, ugyanis ezek az egészséges szokások nem gyógyítják meg az inszomniát.
A négy kutatás során a résztvevőknek alvásnaplót kellett vezetniük. Pontosan leírták, mikor feküdtek le, mennyi ideig tartott amíg elaludtak, hányszor és mikor ébredtek éjjel. Akik a terápián végig részt vettek, azoknál erősen csökkent az éjszakai ébrenlét ideje. Andrew Krystal pszichiáter elmondta, az alvás a pszichiátria hatalmas, feltáratlan területe. A test komplex napi ciklusáról a pszichiátria többnyire nem vesz tudomást. A kezeléseket a kényelem irányítja: nappal végezzük őket, és kevéssé foglalkozunk azzal, hogy kiderítsük, mi folyik éjszaka – tette hozzá.