&Uacutetnak indult az új Mars-szonda

A NASA floridai írkikötőjéből, Cape Canevaralről sikeresen útnak indult a Mars felé a legújabb írszonda, a MAVEN.

A név a Mars Atmosphere and Volatile Evolution kifejezés rövidítése, a szonda a Mars atmoszféráját vizsgálja majd. A tudósok szerint az egykori légkör eltínése lehet az oka annak, hogy a Mars jéghideg sivataggá változott, noha egykor akár mikrobális élet is lehetett rajta. A MAVEN az első íreszköz, amely kifejezetten a Mars atmoszféráját vizsgálja, egészen mélyre ereszkedve a légkörbe.
Korábbi vizsgálatokból már kiderült, hogy a Mars légköre és klímája valamilyen kozmikus katasztrófa miatt megváltozott, és ma már bizonyítékunk van arra is, hogy régebben folyékony víz volt a felszínen. Hogy mi történt az Atlanti-óceán méretí vízzel, ma a csillagászat legnagyobb rejtélyeinek egyike.
A napenergiával míködő MAVEN-t a Lockheed Martin építette 85 milliárd forint. Erős antennával szerelték fel, hetente kétszer lehet majd kommunikálni a szondával. Az íreszköz 11,4 méter magas, teljes felszereléssel 2550 kilogramm, és amikor a Mars legmesszebb van a Naptól, 1135 watt energiát tud előállítani.
Helyi idő szerint kora délután kezdte meg a szonda 10 hónapos útját. A fedélzeten napenergiarészecske-mérő, napszélion-elemző, napszélelektron-elemző, nagy energiájú részecskeelemző, és magnetométer míszer utazik.