3D-vel nyomtattak májat

40 napig élt az a nyomtatott máj, amelyet a San Diego-i startup vállalat, az Organovo készített 3D nyomtató segítségével.

Mivel máj regenerálódó szerv, így tökéletes az Organovo prjektjéhez, amely szerveket és ehető húst is próbál készíteni 3D-s technikával. A cégnek a korábbi próbálkozásokat sikerült jóval felülmúlniuk, korábban ugyanis csak 5 napig volt életképes az általuk 3D segítségével nyomtatott máj.
A 3D-vel készült máj képes arra, hogy kiszírje a mérgező anyagokat, viszont megtartja a tápanyagokat. Egyelőre nem sikerült integrálni az érrendszert, ezért a szerv pár hét után meghal: az egészséges, valódi májat a vérkeringés tartja életben. A 3D májat a páciens saját őssejtjeiből lehet előállítani, ezért nem fordulhat elő, hogy a szervezet elutasítja, mint más implantátumoknál.
A cég reméli, hogy jövőre már olyan májat képesek előállítani, amely alkalmas arra, hogy gyógyszereket teszteljenek rajta, hiszen ez kockázatmentes lenne és elkerülhetővé tenné, hogy valódi emberi szerveken kísérletezzenek.