Megépült Japán legnagyobb erőmíve

Az okostelefon-gyártó Kyocera Kagosimában építette meg Japán legnagyobb naperőmívét, amely a Nanatsujima Mega Solar Power Plant nevet kapta.

A város, amely otthont ad a 70 megawatt teljesítményí létesítménynek, amely 22 ezer háztartáshoz elég energiát képes előállítani, eddig míködő vulkánjáról, a Sakurajimáról, zöld teájáról és rakétaindítójáról volt ismert. 
Az erőmí, amelybe 290 ezer napelemet telepítenek, 314 hektáron, nagyjából háromszorosa Vatikánváros területének. A mostani erőmívet a Kyocera hat másik céggel együtt építette fel és üzemelteti. A megtermelt energiát a helyi energiaszolgáltatónak adják el.
Az ország azóta próbál kilábalni az energiaválságból, hogy a 2011-es fukusimai katasztrófa után leállították az atomerőmíveiket. 2012-ben a japán kormány programot indított, amelynek célja, hogy az összes energiaforrásukat megújulóra cserélik.
A cég abban bízik, hogy a naperőmí a turistákat, diákokat és más látogatókat is vonzza majd, így egy megfigyelő szobát is létrehoztak, ahonnan remek a kilátás az erőmíre és a háttérben látható vulkánra is.