Képet kaphatunk egy eddig kevéssé ismert dinoszauruszról

Több mint ötvenéves rejtélyt oldottak meg paleontológusok a hatalmas dinoszauruszról, amelynek eddig csak igencsak fejlett izomzatú karjait ismerték. Most kiderült, hogy a Tyrannosaurus rexnél is magasabb állathoz tartoztak a karok és mérete ellenére növényevő volt a furcsa, púpos dinoszaurusz.

Az állat a Deinocheirus mirificus nevet kapta, ami nagyjából annyit jelent, hogy szörnyí, furcsán kinéző kezek. Korábban semmi mást nem találtak a dinoszauruszból, csak a 2,4 méter hosszú karokat, amelyek három hatalmas karomban végződtek. A múlt héten Los Angelesben tartott éves paleontológus találkozón azonban Yuong-Nam Lee, a Korea Institute of Geoscience and Mineral Resources kutatója új fosszíliákat mutatott be.
A felfedezések a dinoszauruszok korában Mongóliában jellemző környezeti viszonyokat teszik a középpontba, akkor a terület valószíníleg tele volt nagyra nőtt növényevő dinoszauruszokkal és rájuk vadászó Tyrannosaurus rexekkel.
A karokat 1965-ben találták meg Mongóliában egy hetvenmillió éves kőben és azóta semmi pontosabbat nem lehetett tudni az állatról, azt sem, hogy növény- vagy húsevő volt-e.
Csak újabb maradványok segíthettek volna megoldani a rejtélyt, azonban amikor a kutatók visszatértek a lelőhelyre csak egy apró törött bordát találtak, amiből arra következtettek, hogy egy Tyrannosaurus rex megette az állatot.
Lee és kollégái később az eredeti lelőhely közelében két további csontvázat találtak. A 2006-ban és 2009-ben talált fosszíliák majdnem teljesek, így pontos képet kaphatunk a Deinocheirusról. Csak a lábak és a fej hiányzott a teljes csontvázhoz, ami alapján kiderült, hogy a Deinocheirus szárnyas dinoszaurusz volt. 
Az állat hátának közepéből két csigolya felfelé állt és vitorlaszerí csontok kapcsolódtak hozzá. Ez az első ornithomimosaurus, amely ilyenekkel rendelkezik, a spinosaurusnak vannak hasonló vitorlái. Az még vita tárgya, hogy mi célja lehetett az ilyen vitorláknak, egyesek szerint a test hőmérsékletének szabályozásában volt szerepe. A további információk, amely a táplálkozást, illetve az életmódot illeti, még további kutatást igényelnek.