Többé nem lehet Fukusimában élni

A japán Liberális Demokrata Párt főtitkára vasárnap bejelentette, hogy valószíníleg a Fukusimából menekültek soha többé nem térhetnek vissza egykori otthonaikba, bár a kormány eddig azt kommunikálta, hogy a katasztrófa áldozatai egyszer majd visszatérhetnek a szennyezett területekre.

A reaktor környezete eltérő mértékben szennyezett, ezért az egyes részeket három kategóriába sorolták. Valószíníleg csak a legszennyezettebb területek egykori lakóinak kell végleg lemondaniuk otthonaikról. Azokon a területeken, ahová “nem támogatott a visszaköltözés”, az évi sugárzási mennyiség meghaladja az ötven millisievertet. Ide 2012 márciusától számolva legalább öt évig nem szabad visszatérni. Ez a szabály 25 ezer korábbi lakost érint.
A Liberális Demokrata Párt javaslatot fogadott el az újjáépítési munkálatokkal kapcsolatban is. Ebben felszólítják a kormányt, hogy mielőbb tisztítsa meg azokat a területeket, ahová a menekültek a közeljövőben visszatérhetnek. A párt azt is hangsúlyozza, hogy a menekültekkel tudatni kell, meddig nem térhetnek vissza Fukusimába, és ez időre kárpótolni kell őket.