&Uacutej delfinfajt fedeztek fel

Régóta sejtették, hogy az ausztrál partoktól északra gyakran felbukkanó delfinek külön fajhoz tartoznak, de ezt csak most sikerült bizonyítani.

A púposdelfinek családjába eddig három fajt soroltak a kutatók, ezek közös jellemzője a hátúszójuk alatti jellegzetes, hosszanti domborulat. A testi sajátosságaik és a DNS-változataik vizsgálatához több mint kétszáz elpusztult állatot boncoltak fel, hogy a három óceánban élő rokonaikkal összehasonlítsák őket, és szövetmintát is vettek tőlük. A vizsgálatokhoz 180 púposdelfin koponyáját is tanulmányozták.
A kutatók végül 235 állat DNS-ét tudták leírni; amik bizonyították, hogy az ausztrál partoktól északra élő púposdelfinek külön fajt alkotnak. Az eredmények alapján legalább négy faj sorolható a púposdelfinek családjába: az atlanti vagy nyugat-afrikai púposdelfin (Souza teuszii), az indiai púposdelfin (Souza plumbea), a keleti vagy kínai púposdelfin (Sousa chinensis) és az Ausztrália partjainál most fölfedezett negyedik faj, amelynek még nincs rendszertani neve.