A fény serkenti az agyi aktivitást

A Montreal Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint még azoknak az agyi aktivitását is serkenti a fény, akik teljesen vakok. Mindez arra utal, hogy a fény erősen befolyásolja az egyes személyek kognitív készségeit.

A szakértők szerint a fény még azoknak az agytevékenységére is kihat, akiknek nincs tudatos látásuk. A fényre nemcsak a látás miatt van szükség: az agy a fény segítségével állapítja meg, hogy nappal vagy éjszaka van, és a fény is befolyásolja az emésztést, a viselkedést vagy az időérzéket is. Az embernél a fény stimulálja az agyi aktivitást, az éberségérzetet és a hangulatot, és, mint a kísérletek igazolták, a kognitív készségeket is.
A retina ganglion sejtrétegében található fotoreceptoroknak köszönhető, hogy a vakok is érzékelik, de legalábbis agyuk felfogja a fényt. Ezek más elven míködnek, mint a látásért felelős csapok és pálcikák; a csapok az éles látásért, a pálcikák a kis fényerőnél történő látásban játszanak szerepet.
A kutatók vak önkéntesek segítségével dolgoztak, MRI-vizsgálatokat is végeztek; ezek során a halláshoz kapcsolódó feladványokat végeztettek velük. Ha a feladatmegoldás közben kék fénnyel világítottak a vakok szemébe, olyan agyterületek aktiválódtak, amik a kognitív készségekért felelősek, így jobb eredménnyel végezhették el a kiosztott feladatokat.
A szakértők úgy vélik, hogy ha helyesek az idegrendszer felépítésére vonatkozó ismereteik, az eredmények arra utalhatnak, hogy a fény kulcsszerepet játszik a tartós figyelem fenntartásában. Ez magyarázatot adhat arra, hogy fény esetén miért javul az agy teljesítménye.