Egyre több fiatal kap agyvérzést

Kutatók szerint Világszerte egyre fiatalabbakat sújt a szélütés, a betegek száma 2030-ra meg is duplázódhat.

Bár a szélütés kockázata az életkorral emelkedik, a fiatalabbaknál tapasztalt aggasztó kockázati tényezők – a túlsúly, a cukorbetegség és a magas vérnyomás – arra utalnak, ők is egyre érzékenyebbek a betegségre.
A szélütés (stroke) világszerte második a vezető halálokok között, és gyakran vezet tartós fogyatékossághoz is. Többnyire akkor lép fel, amikor egy vérrög elzárja az agy egyik erét. A stroke-ot jelző tünetek – többek között – a beszédben fellépő nehézségek, az arc, a kar féloldali bénulása. Gyors orvosi segítség híján maradandó károsodásokat, beszéd- és memóriazavart, bénulást és részleges látásvesztést is szenvedhet a beteg.
A kutatók elmondták, a szélütés továbbra is elsősorban az idősebbeket sújtja, és a világ népességének öregedésével a páciensek száma is növekszik. A tudósok szerint fontos előrelépést jelentene, ha tovább csökkenne a dohányzók aránya, rendszeresen mérnék a lakosok vérnyomását és javulnának a táplálkozási szokások.
A stroke leggyakrabban Kelet-&Aacutezsiában, Észak-Amerikában, Európában és Ausztráliában fordult elő, legkisebb esetszámot Afrikában és a Közel-Keleten tapasztaltak – bár a kutatók megjegyezték, az utóbbi régiókban más betegségekben előbb meghalnak az emberek, mielőtt elég idősek lennének a szélütéshez.
Az Egyesült &Aacutellamokban már korábban is tapasztalták a kutatók, hogy egyre több fiatalt és középkorút érint a betegség, miközben az idősek körében csökkenést mutattak ki.
A szakértők szerint fontos tudatosítani, hogy bár a fiatalok azt hiszik, a stroke az idősek problémája, ám fel kell őket világosítani a veszélyről, hiszen például a marihuána és a kokain is növeli a szélütés kockázatát.