Megtalálták a gént, amely felelős az arcvonásokért

Tudósoknak egereken sikerült azonosítani a DNS-nek azt a néhány ezer szakaszát, amely hatással van az arc fejlődésére. Egyben azt is kimutatták, hogy a DNS módosításával módosítani lehet az arc formáját.

A kutatócsoport abban bízik, hogy megismerhetik az arcot érintő születési rendellenességek okait.
Bár a Lawrence Berkeley National Laboratory munkatársai állatokon tanulmányozták az arcvonások génjeit, szerintük ugyanezek a mechanizmusok alakítják az emberi arcvonásokat is. Az egerek DNS-ében több mint négyezer szakasz befolyásolja az arc fejlődését.
Az állatok koponyájáról részletes CT-felvételeket készítettek, ami alapján nagyon pontosan össze tudják hasonlítani azok formáját. A változáson ugyan minimálisak voltak, de látható volt, hogy bizonyos egereknek rövidebb vagy hosszúkásabb lett a fejük, míg másoknak keskenyebb vagy szélesebb lett az arcuk.
Ha megértik a gének és az arcvonások kapcsolatát, talán ki lehet majd szírni a kellemetlen rendellenességeket, amelyek bizonyos esetekben nagyon megnehezítik a gyermek etetését, a beszéd elsajátítását, vagy legrosszabb esetben a légzést is. A legdurvább módosulásokat általában komoly mítétekkel állítják helyre, de a kisebb hibáknak is káros pszichológiai hatásuk lehet.