Oroszországban a korábbinál is veszélyesebb HIV-vírust fedeztek fel

A vírust október 16-án analizálták a Novoszibirszki Területen található Koltsovo egyetemvárosában. Az orosz virológusuk szerint az új altípus sokkal gyorsabb ütemben is képes lehet a terjedésre, mint a HIV-vírus A(I) változata, ami jelenleg a legtöbb AIDS-es megbetegedés okozza Oroszországban.

A novoszibirszki kutatók az új vírusvariáns felbukkanását legelőször 2006-ban regisztrálták, azóta viszont már a mostani HIV-fertőzések felét ez a típus okozza. Míg a Novoszibirszki területen 2007-ben csak 2000 HIV-fertőzöttet regisztráltak, 2012-re ez a szám már elérte a 12 ezret.
Az AIDS-vírus új, szibériai mutációja már Csecsenföldön, és Közép-&Aacutezsiában is felbukkant. A jelenség azért aggasztó, mert az ENSZ egyik 2012-es felmérése szerint a világ HIV-fertőzöttjeinek 52 százalékát Kelet-Európában és Közép-&Aacutezsiában, ezeken a helyeken belül is Oroszországban regisztrálják. Az ENSZ-felmérés szerint a HIV-vírus legelterjedtebb fertőzési módja még mindig a védekezés nélküli szex és a drogozás során használt közös injekciós tí.