Meddig áll el egy konzerv?

A tartósított élelmiszereknek is lejár egyszer a szavatosságuk, de akad azért olyan is, ami több mint 60 év után is fogyasztható marad.

Egy hús- vagy gyümölcskonzerv esetében nem biztos, hogy érdemes lenne több évtizedes tárolással próbálkozni, de egy 1948-as disznózsírkonzerv alaposan rácáfolt eredeti lejárati dátumára. A konzervet egy német férfi kapta 1948-ban Rostock közelében egy amerikai segélycsomag részeként, de amikor friss volt, nem használta fel, utána meg már régiségként tekintett rá, és sajnálta kidobni. 64 év elteltével döntött úgy, hogy megpróbálja felbontani, de nem az evéssel kezdte, hanem elvitte egy élelmiszerbiztonsági laborba, hogy szakvéleményt kérjen róla. A vizsgálat megállapította, hogy bár állaga kemény lett, vesztett eredeti ízéből és illatából, de teljes mértékben fogyasztható maradt.