Alvás közben az agy takarít

Amerikai tudósok szerint az agy-gerincvelői folyadék áramlása nagy mértékben megemelkedik alvás közben, és az átmenetileg összezsugorodott agysejtek közül kimossák a napközben felgyülemlett káros anyagokat és fehérjéket.

A kutatás eredetileg arra a kérdésre kereste a választ, hogy miért van szükségük az állatoknak alvásra, hiszen ezzel hatalmas veszélynek teszik ki magukat a vadonban, a vizsgálathoz egereket használtak. 
A megfigyelés  arra is választ adhat, hogy miért van összefüggés az agy betegségei és az alvászavarok között.
A vizsgálatot egyelőre patkányokon és páviánokon végezték el, embereken még nem. A felfedezés azonban később mérföldkő lehet az Alzheimer-kutatásban, az állatkísérleteknél ugyanis kiderült, hogy a takarítás az idegeket megtámadó, béta-amiloid neví fehérjét is kimossa az agyból. Korábbi kutatások már megállapították, hogy a béta-amiloid szintje folyamatosan nő az ébrenlét alatt, de alvás közben nagyban lecsökken.
A kutatás alapján nem lehetetlen, hogy alvás segítségével segíteni lehetne a béta-amiloid kiürülését, ezzel elkerülve az Alzheimer kialakulásának fő okaként számon tartott amiloidózist” – véli Randall Bateman, a St. Louis-i Washington Egyetem neurológusa.