Kihirdették a „L’Oréal–UNESCO A Nőkért és a Tudományért magyar ösztöndíj” nyerteseit

A L’Oréal – UNESCO a Nőkért és a Tudományért ösztöndíjat minden évben három olyan hölgynek ítélik, akik kiemelkedő eredményeket értek el a tudomány valamely területén.

Az idei három díjazott Rokobné Dr. Révész &Aacutegnes az MTA Szerves Kémiai Intézet munkatársa, Dr. Nagy Nikoletta a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Intézet munkatársa, valamint Dr. Farkas Henriette Semmelweis Egyetem III. sz. Belgyógyászati Klinikájának munkatársa.
Rokobné Dr. Révész &Aacutegnes vegyészként egy olyan kirakós játékot „játszik” a molekulák részeivel, melyben az elkészült kép egy hatékonyabb, biztonságosabb jövő alapja lehet. &Aacutegnes kutatásai során a malária kórokozójának egyik fehérjemolekuláját is vizsgálta. Itt az alkotóelemek pontos ismerete hozzájárulhat ahhoz, hogy hatékonyabb kezelést dolgozzunk ki, így kihúzhatjuk a malária „méregfogát”.
Dr. Nagy Nikoletta elsősorban a bőrgyógyászati kórképek genetikai hátterének felderítésével foglalkozik, vizsgálatainak fókuszában egy daganatos megbetegedés, a Brooke-Spiegler szindróma áll. A betegség azonosítása korábban elsősorban a látható tüneteken alapult, erre a utal a betegség másik neve, turbán tumor szindróma, mivel a daganatok gyakran a fejbőrön láthatóak és turbánra emlékeztető alakzatot alkothatnak. A betegség kialakulásáért felelős eltérés azonosítására csak napjainkban került sor. A genetikai kutatások segítségével meglehet mondani más bőrgyógyászati betegségek kialakulásának valószíníségét is. A kutatások célja a jövőben a genetikai vizsgálati eredmények felhasználásával új terápiás lehetőségek kidolgozása a bőrgyógyászatban, melyek a tüneti kezelésen túl oki terápiás eljárások kialakulását is elősegíthetik.
Dr. Farkas Henriette nem csak Európában, de a világon is az elsők között volt, aki az úgynevezett HANO betegséget vizsgálta. A herediter angioödéma hátterében egy génhiba áll, amely annak a fehérjének a termelését akadályozza, amely az ödémás rohamok kialakulásának gátlásáért felelős. Napjainkban a betegség felismerése, a tünetek gyakorisága, kialakulásának okai és a sikeres gyógymód áll a kutatások fókuszában.