Nők készíthették a barlangrajzokat

Egy nemrég befejeződött kutatás szerint, a barlangrajzok nagy részét nők készítették.

A legtöbb kutató úgy gondolja, hogy az őskori mívészek mind férfiak voltak, így ez a kutatási eredmény igazi áttörést jelenthet.
Dean Show, a Pennsylvania State University régésze francia és spanyol barlangokban talált rajzokat, illetve a mellettük található kéznyomokat elemezte. Azok formája és alakja alapján azt gondolja, hogy a rajzolók háromnegyede nő volt.
A régészek több száz kéznyomatot találtak és elemeztek barlangrajzok mellett. Mivel a rajzok főleg állatokat és vadászokat ábrázoltak, illetve azt a folyamatot, ahogy a vadászok elejtik a vadat, azt feltételezték, hogy férfiak lehettek a készítők. Az általános vélekedés az volt, hogy ezzel a vadászat előtti rítussal próbálták befolyásolni annak sikerét.
Az új kutatás szerint azonban bár vadászó-gyíjtögető társadalmakban tényleg a férfiak vadásztak, de a nők voltak azok, akik a táborba hordták a húst, így ők is legalább annyira aggódtak a vadászat sikeréért, mint a férfiak.
Egy másik feltevés szerint azonban inkább kamaszfiúk készíthették a rajzokat, így ezt az eredményt szkeptikusan fogadták.