További óvintézekedések Fukusimában

Egyre valószíníbb, hogy a 2011. március 11-i földrengésben és szökőárban súlyos sérüléseket szerzett fukusimai atomerőmínél nagyobb a baj, mint korábban sejtették a szakértők.

A fukusimai atomerőmíben 10 tonna sugárszennyezett hítővíz ömlött ki azért, mert egy munkás véletlenül szétcsavart egy csőcsatlakozást a szennyezett vizet tisztító berendezésben. Emiatt a közeli konténerekben álló víz egy része ötven percen át folyt szét a rendszert befogadó üzemcsarnokban. A környéken összesen 11 ember tartózkodott, közülük hatan érintkezésbe kerültek a vízzel, de a védőruha, illetve a sugárterhelés időbeli rövidsége miatt valószíníleg nem esett bajuk a baleset miatt.
Az üzemeltető TEPCO (Tokyo Electric Power Plant) úgy számol, hogy a 2011. márciusi események óta valahol 20 és 40 billió becquerel közötti radioaktív trícium jutott az óceánba. A japán kormány illetékesei szerint a sérült erőmí még mindig, mindennap szivárogtatja nagyjából 300 tonna radioaktív vizét, ehhez jött még a legutóbbi, tárolóból származó 300 tonnás szivárgás.
Szakértők szerint az erőmí alatt átfolyó víz szennyezésének elhárítása nem egyszerí feladat, két lehetséges megoldás létezik. Az egyik az, hogy kutakat fúrnak és ezek segítségével eltérítik a talajvizet az erőmí környékéről, a másik pedig az, hogy a sérült erőmí alatti földet megfagyasztják, ezzel megakadályozva a talajvíz átfolyását. Utóbbi azért is lenne jobb megoldás – vélik -, mert a legfontosabb feladat a sérül reaktorok hítése.
Amerikai kutatók szerint a talajvízbe szivárgó radioaktivitásból lehet a legnagyobb probléma, viszont arra figyelmeztetnek, hogy nem érdemes levonni következtetéseket a tengeri élet változásaival kapcsolatban, mielőtt megjelennek a tudományosan igazolt tanulmányok, a szökőár óta ugyanis folyamatosan mérik a radioaktivitási szinteket a halakban és más tengeri állatokban. 2011 és 2012 között több halfajt kifogtak már a fukusimai partoknál, amelyeknek ceziumszintje meghaladta a japán szabályozó által elfogadott mértéket. &Oumlsszességében viszont csökkent az óceán céziumszintje 2011 ősze óta – ezt amerikai és japán tudósok is megerősítették.