Gazdára talált a kémiai Nobel-díj is

A 2013-as kémiai Nobel-díjat Martin Karplus, Michael Levitt és Arieh Warshel kapták megosztva, mert megteremtették a kémiai reakciók komplexebb számítógépes modellezésnek lehetőségét.

A másodperc milliomod részének töredéke alatt lejátszódó kémiai reakciók olyan folyamatok, amelyek a klasszikus kémiai kísérletekkel nem követhetőek, megértésükhöz számítógépes modellekre van szükség.
A modellek egy része a klasszikus fizikán alapul, ami nagy molekulák durva modellezését teszi lehetővé, a kvantumfizikán alapuló modellek pedig kisebb részleteket tudnak leírni, nagy pontossággal. Korábban a kutatóknak választaniuk kellett, hogy melyik modellt alkalmazzák.
A három Nobel-díjal elismert kutató lehetővé tette a kétfajta megközelítés egyesítését, a többskálájú számítógépes modellezést a bonyolult kémiai rendszereknél. Ennek köszönhető, hogy ma már lehetőség van arra, hogy egy egész molekula vizsgálatakor jobban fókuszáljanak a molekula igazán fontos részére. Ennek óriási jelentősége lehet például a gyógyszertervezésben.
A számítógépes modellek, a komputeres tervezés ma már ugyanolyan fontos a kémia számára, mint a hagyományos kísérletek.