Higgs és Englert nyerte a fizikai Nobelt

A Svéd Királyi Tudományos Akadémia titkára kedden, magyar idő szerint 12 óra 45 perckor hirdette ki a fizikai Nobel-díj idei nyertesei: 2013-ban Francois Englert és Peter Higgs a Higgs-bozon elméleti felfedezéséért kapta az elismerést.

A bozon Peter Higgs skót fizikusról kapta a nevét, de a mechanizmust először két belga, Francois Englert és Robert Brout írta le 1964 augusztusában (mivel Brout már elhunyt, őt nem díjazták) Peter Higgs 1964 októberében megjelentetett publikációjában beszélt először arról, hogy ahhoz, hogy Brout és Englert elmélete míködjön, egy új típusú részecskére van szükség. A díjazott elmélet központi része annak a modellnek, ami azt írja le, hogy épül fel a körülöttünk lévő világ.
Englert az első interjúban elmondta, hogy szerinte a sötét anyag és a sötét energia lehet a következő nagy falat a fizika számára.
A 2013-as orvosi-élettani Nobel-díjat James E. Rothman, Randy W. Schekman és Thomas C. Südhof – két amerikai és egy német kutató – kapták megosztva a sejteken belüli szállítási folyamatok kutatása során elért eredményeikért. 
A héten sor kerül még a kémiai, az irodalmi és a Nobel-békedíj kiosztására is, jövő héten pedig a közgazdasági elismerés talál gazdára.