Hatezer éves görög bort találtak

Észak-Görögországban egy ásatáson találtak néhány kerámiaedényt, amelyek időszámításunk előtt 4200-ból származhatnak, és alaposabb vizsgálat után kiderült, hogy bor nyomát találták bennük.

Az ásatás a Dikili Tas neví ókori településen történt, Filippi város közelében, amely már 6500 körül is lakott település volt.
A bor természetesen nem folyékony állapotban volt, csaknem teljesen eltíntek a nyomai is – magyarázta Dimirta Malamidu, az ásatások egyik vezetője. Csupán némi üledék maradt a kerámia edények alján, aminek a kémiai vizsgálatával rájöttek, hogy bor volt bennük.
A francia-görög régészcsoport 2008-ban kezdte el az ásatásokat a környéken, eddig egy időszámításuk előtti 4500-ban épített házat találtak – itt találták a bor nyomait is.
A kutatók úgy vélik, ezek lehetnek Európa legrégebbi borra utaló maradványai, vagyis ez lehet a legkorábbi bizonyíték ara, hogy készítettek Európában is bort. Korábban egy 6100 éves örmény borászatot találtak, de Kínában találtak 9000 éves rizsből, mézből és gyümölcsökből készült bort is.
A borkészítés egy adott térség fejlettségi szintjét, növénytermesztési szokásait is mutatja és még az étrendbe és közösségi életbe is betekintést enged.