Óriási szupervulkánok voltak a Marson

Brit és amerikai kutatók már kialudt szupervulkánokat azonosítottak a Mars felszínén.

A gigantikus ősi vulkánok a feltételezések szerint erőteljesen formálták a vörös bolygó felszínét, akad, amelyik több mint 4600 négyzetkilométeres nyomot hagyott hátra.
A felfedezés alapjaiban változtatja meg a marsi vulkanizmusról és az éghajlat alakulásáról szóló képet – véli Joseph Michalski, a londoni Természettudományi Múzeum szakembere, valamint Jacob Bleacher a NASA tudósa.
Évmilliárdokkal ezelőtt heves vulkáni robbanások rázták meg a Marsot, amelyek nagymennyiségben szórtak szét kőzetet és gázt a bolygón. Ez magyarázattal szolgálhat a felföldi formákra.A tízhányók lehettek a forrásai az eddig ismeretlen eredetí, finomszemcsés üledékrétegeknek is a Mars alacsonyabb szélességi fokainál. A vulkáni gázok a bolygó éghajlatát is megváltoztatták.
Szupervulkánnak a föld alatti tízhányókat nevezik, a Földön ilyen például a Yellowstone Park alatt húzódó vulkán az Egyesült &Aacutellamok nyugati vidékén. Ezek a képződmények nem könnyen észlelhetőek, mivel nem rendelkeznek a megszokott heggyel a kráterük körül.
A szakemberek szerint ezek után más struktúrákat is pontosabban meg kell vizsgálni a bolygón, olyanokat, amelyek létrejöttét eddig becsapódással magyaráztak. “Ha a jövőbeni vizsgálatok azt mutatják, hogy a szupervulkánok elterjedtek voltak a fiatal Marson, az teljesen megváltoztatná elképzeléseinket arról, hogy miként alakult ki a bolygó légköre a vulkáni gázokból, miként jöttek létre az üledékek a vulkáni hamuból és mennyire lehetett a Mars felszíne alkalmas az életre.”