Az amerikai Cincinnati Egyetem kutatói az Amerikai Kémiai Társaság Indianapolisban rendezett 246. Országos Találkozóján és Kiállításán összegezték ígéretes felfedezésüket.
Az egyetem két hallgatója és egy professzora 2010-ben vágott bele a projektbe és egy ötgallonos vödörbe gyíjtötték az egyetem kampuszán míködő kávézóból a zaccot, amelyből aztán háromlépcsős módszerrel állítottak elő bioüzemanyagot. Először kivonták belőle az olajat, majd a triglicerideket biodízellé alakították. A zaccot megszárították és a biodízel tisztítására használták. Utolsó lépésként pedig elégették a hátramaradt zaccot, hogy a tüzelhető biomasszához hasonló alternatív energiaforrást nyerjenek.
Az előzetes eredmények szerint a kávéolajból nyert biodízel megfelelt a nemzetközileg érvényes minőségi követelményeknek. A módszer – a nyers biodízel megtisztítása a szárított zaccal – kevésbé hatékony, mint a hagyományos finomítási eljárások, de a költségek szempontjából ígéretesnek tínik. A jövőbeli kutatások a kávézaccból nyert aktív szén tisztítási hatékonyságának javítására fognak fókuszálni.
A fosszilis dízelhez képest a tisztább égésí biodízel kevesebb szén-monoxidot, szénhidrogént és lebegő részecskéket bocsát ki. Csak az Egyesült Államokban évente több mint egymillió tonna kávézacc termelődik, amelynek legnagyobb hányada a szeméttelepeken köt ki.
A kutatók szerint módszerük nem csupán a szeméttelepek nagy területeit szabadítaná fel, de lehetőséget adna olyan biodízel előállítására, amelyet nem a táplálékforrásként is jelentős kukoricából és szójából nyernek, hanem más természetes anyagból.