Kávézaccból állítottak elő biodízelt

Az amerikai Cincinnati Egyetem kutatói az Amerikai Kémiai Társaság Indianapolisban rendezett 246. Országos Találkozóján és Kiállításán összegezték ígéretes felfedezésüket.

Az egyetem két hallgatója és egy professzora 2010-ben vágott bele a projektbe és egy ötgallonos vödörbe gyíjtötték az egyetem kampuszán míködő kávézóból a zaccot, amelyből aztán háromlépcsős módszerrel állítottak elő bioüzemanyagot. Először kivonták belőle az olajat, majd a triglicerideket biodízellé alakították. A zaccot megszárították és a biodízel tisztítására használták. Utolsó lépésként pedig elégették a hátramaradt zaccot, hogy a tüzelhető biomasszához hasonló alternatív energiaforrást nyerjenek.
Az előzetes eredmények szerint a kávéolajból nyert biodízel megfelelt a nemzetközileg érvényes minőségi követelményeknek. A módszer – a nyers biodízel megtisztítása a szárított zaccal – kevésbé hatékony, mint a hagyományos finomítási eljárások, de a költségek szempontjából ígéretesnek tínik. A jövőbeli kutatások a kávézaccból nyert aktív szén tisztítási hatékonyságának javítására fognak fókuszálni.
A fosszilis dízelhez képest a tisztább égésí biodízel kevesebb szén-monoxidot, szénhidrogént és lebegő részecskéket bocsát ki. Csak az Egyesült &Aacutellamokban évente több mint egymillió tonna kávézacc termelődik, amelynek legnagyobb hányada a szeméttelepeken köt ki.
A kutatók szerint módszerük nem csupán a szeméttelepek nagy területeit szabadítaná fel, de lehetőséget adna olyan biodízel előállítására, amelyet nem a táplálékforrásként is jelentős kukoricából és szójából nyernek, hanem más természetes anyagból.