Aszteroida halad el mellettünk szerda éjjel

A apró aszteroidát csak múlt héten fedezték fel, és szerdán éjjel a Hold pályáján belül halad el Földünk mellett. A kutatók szerint kicsi és távoli, így nem jelent veszélyt.

A Nemzetközi Csillagászati Unió Kisbolygóközpontjának adatai szerint a csillagászok először pénteken vették észre a 2013 RZ53 névre keresztelt aszteoridát, amely alig 1-3 méter átmérőjí, és a várakozások szerint biztonságos távolságban, több mint 230 ezer 800 kilométerre lesz tőlünk, amikor szerda éjjel a legnagyobb közelségbe ér.
Valószíníleg ha a Föld felé haladna sem jelenten veszélyt, mivel mérete olyan kicsi, hogy a légkörbe érve elégne. Az aszteroida több napig tartó megfigyelése során a kutatók fel tudták mérni röppályáját, és össze is raktak egy animációt róla, amelyből kiderül, hogy milyen közel kerül a Földhöz.
Az írvándor a Föld közeli aszteroidák Apollo-családjához tartozik – ugyanezen család tagjának tartják a Cseljabinszk felett februárban felrobbant meteort is, amely azonban jóval nagyobb volt a mostaninál.