Megtisztította a majmokat az AIDS-től egy vakcina

Az amerikai Oregon Egyetem kutatói által fejlesztett vakcina 16 állatból 9-ben teljesen eltüntette az emberi HIV-vírus majom-megfelelőjét, az úgynevezett SIV-vírust.

Hatalmas előrelépést jelent, hogy az állatok 1,5-3 évvel az oltás után is vírusmentesek maradtak, ezt az ígéretes eredményt pedig egy másik vírus alkalmazásával érték el. A CMV (cytomegalo) vírust, amely a herpeszvírusokhoz tartozik, úgy módosították, hogy ne okozzon betegséget, ugyanakkor az SIV-vírus egyes fehérjéit is termelje.
A kísérleti állatokat módosított CMV-vírussal fertőzték, amely végigsöpört az állatok szervezetén. Az egyébként ártalmatlan vírusfertőzés hatására az állatok szervezete immunsejteket termelt a SIV-vírusok ellen is, amelyek egy része memóriasejtté alakult, és az állatok szervezetében maradt.
Mikor később SIV-vírussal fertőzték meg az állatokat, 16-ból 9-ben egy idő után megkezdődött az immunválasz, és teljesen eltüntette a vírust. A kutatók most a HIV-vírus fehérjéivel szeretnék módosítani a CMV-t, és két éven belül embereken is megkezdenék a módszer kipróbálását. Egyelőre nem tudják a választ, hogy miért csak bizonyos esetekben tínt el a vírus.