Sikeres a HIV-vakcina első tesztje

A Nyugat-ontariói Egyetem kutatói egy új HIV-vakcina embereken végzett kísérleteinek jutottak a végére. Az eredmények alapján valószíníleg elkészülhet a kereskedelmei mennyiségben kapható védőoltás.

A SAV001-H neví vakcinát Chil-Yong Kang és csoportja fejlesztette ki: ez az egyetlen olyan megoldás, amely a teljes HIV-vírus génmódosított változatát használja.
„A sejteket génmódosított HIV-1-el fertőzzük meg, amelyek rengeteg vírust termelnek. Ezeket összegyíjtjük, megtisztítjuk és inaktiváljuk, így a vakcina nem okoz AIDS-et a résztvevőknél, viszont elindítja az immunválaszokat” – nyilatkozta a kutató. Ezzel a módszerrel valószíníleg nemcsak hatékony, hanem olcsó és könnyen előállítható vakcinát készíthetnek.
A mostani első fázis tesztjeinek, amelyek 2012 márciusában kezdődtek,a lényege, hogy bebizonyítsák: ez a megoldás biztonságos, és nincs mellékhatása. A második és a harmadik fázisban próbálják majd ki, hogy tényleg hatékony-e az emberen, amelyre hamar sor kerülhet, köszönhetően annak, hogy eddig nem észleltek mellékhatásokat.