Mikor lett a Föld kék bolygó?

Egy új felfedezés arra enged következtetni, hogy az élet jóval ősibb lehet, mint eddig gondoltuk.

Jelenleg az a tény ismert, hogy  a Föld vízkészletének kialakulása 3,9 milliárd éve kezdődött, amikor a Nagy Meteoritbombázás során a becsapódó kisbolygók és üstökösmagok bolygónkra szállították a jelenlegi felszíni vízkészlet nagy részét. Ez volt a Naprendszer kialakulásának utolsó intenzív időszaka.
A legújabb felfedezések azonban megkérdőjelezik az eddigi ismereteket. A meteoritok ugyanis aranyat és platinát is hoztak, ennek köszönhető, hogy ezek egyáltalán előfordulnak ma a felszínen, valamint a földkéregben. Az eredeti arany- és platinakészlet ugyanis nem sokkal a Föld születése után a bolygó közepébe, azaz a vasmagba süllyedt.
A bonni egyetem munkatársainak új tanulmánya szerint 4,1 milliárd éves grönlandi ásványokban is megtalálhatók ennek a másodlagos felhalmozódásnak a nyomai. Ennek alapján viszont a Nagy Meteoritbombázás is korábban kezdődött. A kutatók szerint ez akár 4,3 milliárd éve is megtörténhetett, ami viszont azt jelenti, hogy az óceánok, és bennük az élet is korábban alakulhattak ki a jelenleg általánosan elfogadott nézetnél, vagyis a kb. 3,5 milliárd évnél.