Melyik a világ leghíresebb szakácskönyve?

Nehéz lenne megmondani, hogy pontosan melyik az a szakácskönyv, amelyet a legtöbben olvastak el, de egy ilyen listán biztos, hogy az élmezőnyben szerepelne Julia Child első könyve, amely Mastering the Art of French Cooking címmel jelent meg 1963-ban Amerikában.

A szerző az 1950-es években amerikai diplomatafeleségként került Párizsba, ahol hasznos elfoglaltságot keresve beiratkozott egy főzőtanfolyamra, hogy behatóbban is megismerkedhessen a francia konyha csodáival. Párizsban ismerkedett meg Simone Beckkel és Louisette Bertholle-lal is, akik épp egy amerikaiaknak szóló francia szakácskönyvet írtak, és felkérték Childot, hogy legyen a segítségükre. A Child hathatós segítségével elkészült könyvet több kiadó is visszadobta, amíg végül 1961-ben sikerült rá kiadót találni. A 734 oldalas receptgyíjtemény hatalmas sikert aratott, ugyanis az amerikai háziasszonyok számára is egyszerí módon írta le a francia konyha titkait, ami kétségkívül Child érdeme volt. A sikert látva Julia Child főzős tévémísort indított 1963-ban The French Chef címmel, így ő lett Amerika első főzős tévésztárja. A könyv máig több mint 40 kiadást élt meg, de magyarra sajnos nem fordították le. Népszeríségének a 2009-ben megjelenő 40. jubileumi kiadás mellett az is új lökést adott, hogy Julie & Julia címmel egy igaz történetet feldolgozó film került a mozikba, amely Julia Child és Julie Powell történetét mondja el párhuzamosan. Powell ugyanis elhatározta, hogy 365 nap alatt megfőzi a szakácskönyv mind az 524 receptjét, és erről blogot vezet. A blog és Julie Powellnek a történetről írott könyve is hatalmas siker lett, ebből készült a film is. Julia Child 2004-ben több népszerí könyv szerzőjeként és Amerika-szerte ismert tévésztárként hunyt el, és nem kevesebbet mondhatott el magáról, mint hogy megismertette az amerikai háziasszonyokat a francia konyha rejtelmeivel.