Melyik a világ legcsípősebb físzere?

A világ legcsípősebb mártásának elkészítése szabályos versennyé vált. A Blair’s 16 Million Reserve a világ legcsípősebb borsa, ami azonban inkább marketingfogásnak tekinthető, mint élvezeti cikknek, hiszen ez a físzer tisztán kapszaicinből áll, SHU-ja pedig 16 millió, vagyis a maximális érték.

A Scoville Heat Unit, vagyis SHU fejezi ki a csípősség mértékét a termékekben. Ezt a físzert csak szájvédőben és kesztyíben lehet megérinteni, ára pedig körülbelül 250 euró/milliliter. 
A hagyományos paprika SHU-szintje 0-100 között van, a legcsípősebb magyar paprikák értéke néhány ezer, a tabasco szószé 2500-5000, a kimondottan csípős habanero (kínai paprika) SHU-ja pedig akár 500 000 is lehet. A csípősséget az ételekben a kapszaicin okozza, ami egy alattomos, de egyben zseniális nitrogéntartalmú molekula, aminek hatására levegő után kapkodunk és izzadni kezdünk. Ezáltal csökken a testhőmérséklet, ami magyarázat lehet arra, hogy a melegebb régiókban, például Latin-Amerikában miért szeretik annyira a csípős ételeket. Ráadásképpen a kapszaicin elősegíti a boldogsághormonok felszabadulását, s így természetes drogként funkcionál.
Londonban indiai vállalkozók most azon versengenek, hogy a még éppen élvezhető kategóriában állítsanak elő chiliszószt. Jelenleg a Trinidad Scorpion Butch T a világelső, 1,46 milliós SHU-értékével. A második helyen a Naga Viper áll hasonló értékkel.