Kórházban vizsgálták a hajóroncsot

Kórházi szakemberek CT-vizsgálatnak vetették alá azt a fagerendát, amelyről feltételezik, hogy a több mint 300 éves Le Griffon hajó maradványa lehet, amely a Michigan-tóban süllyedt el.

A Le Griffon neví francia hajó 1679-ben süllyedt el a Nagy-tavak egyikében, a Michigan-tóban. A feltételezések szerint vagy vihar okozta vesztét, vagy bennszülöttek támadták meg, és felgyújtották. A Le Griffont egy francia kalandor, Sieur de La Salle építette, de első útján oda is veszett a hajó, szőrmékkel megrakodva. A hajó jelentősége az volt, hogy ez volt a Nagy-tavak körzetében az első teljes méretí vitorlás hajó, és jelentős szerepet játszott Észak-Amerika ezen részén a kereskedelem beindításában. A hajó pontos méretei nem ismertek, a kutatók szerint valószíníleg 45 tonnás, 9-12 méter hosszú lehetett. A roncs az évszázadok alatt olyan legendássá vált, hogy az erre kutató roncsvadászok “a Nagy-tavak Szent Grálja” néven emlegették, és rendszeresen adtak hírt a felfedezéséről, de a valóságban mindig csak más, régebbi faépítésí vitorlásokra bukkantak.
A búvárok júniusban felhoztak a tó vizéből egy gerendát, amely egy a tó mélyén fekvő hajóroncs része. A hajóroncsról még nem tudni biztosan, hogy valóban a Griffon-e. Felfedezője, az 59 éves Steve Libert csaknem harminc éve kutat a hajó után, pontos lelőhelyét nem fedte fel.
A fagerendát a gaylordi Otsego Kórházban vizsgálták meg, és a számítógép által készített felvételeket elküldték a Cornell Egyetem szakembereinek.