Jelentős ősállatföldrajzi felfedezés a Bakonyban

&#336sállatföldrajzi szempontból nagy jelentőségí a tavaly a Lendület-kutatócsoport által feltárt és a közelmúltban azonosított őshüllőmaradvány, amely arra utal, hogy a kréta korban a Hungarosaurus mellett egy másik páncélos dinoszaurusz is élt a Bakony területén.

Eddig egyetlen európai lelőhelyen sem tártak fel két különböző páncélosdinoszaurusz-fajhoz tartozó maradványokat.
“A tavaly nyáron megtalált felkarcsont az első jele volt annak, hogy a mai Iharkút területén egy másik páncélos dinoszaurusz is élt a feltehetőleg gyakori Hungarosaurus tormai mellett – számolt be az mta.hu-nak &#336si Attila, a Lendület-kutatócsoport vezetője. – Korábban úgy véltük, a többi európai lelőhelyhez hasonlóan a Bakony területén is csak egy páncélosdinoszaurusz-faj fordult elő. A tavaly előkerült felkarcsont azonban túl kicsi volt a korábban talált Hungarosaurus-maradványokhoz képest.”
A leletet a kutatók csontszövettani vizsgálatnak is alávetették, amely kimutatta, hogy egy kifejlett, öreg állattól származik. A csonton megfigyelhető morfológiai bélyegek pedig arra engedtek következtetni, hogy a felkarcsont egy a Struthiosaurus genusba sorolható állaté volt. Ennek az őshüllőnek több európai lelőhelyről kerültek elő maradványai, ám Iharkút az egyetlen, ahol két páncélos dinoszaurusz is előfordult. Érdekes ugyanakkor, hogy a többi európai lelőhelyről ismert Sauropoda és Hadrosauria dinoszauruszok viszont nálunk teljesen hiányoznak. A felfedezés ősállatföldrajzi szempontból is jelentős, valamint tovább pontosítja a Struthiosaurus előfordulásáról alkotott ismereteinket, ugyanis az iharkúti lelet az eddig ismert legidősebb, néhány millió évvel korábbi a más európai ásatásokon feltárt Struthiosaurus-maradványoknál.
“Bár a Hungarosaurus testhossza akár a négy métert is meghaladhatta, testfelépítése mégis filigránabb volt, mint a legfeljebb 2-2,5 méteresre megnövő, zömökebb, robosztusabb Struthiosaurusé” – fejtette ki &#336si Attila. A kutató rámutatott, hogy sok csont (például csigolyák, bordák, lapocka) nem alkalmas két faj elkülönítésére, a felkarcsont alapján azonban számos következtetés levonható, egyebek közt meghatározható az állat magassága.
“A most végződött ásatáson immár a nyolcadik páncélos dinoszaurusz maradványait tártuk fel. Azt még nem tudjuk, hogy Hungarosaurus volt-e, vagy Struthiosaurus – mondta &#336si Attila. – A legjobb lenne, ha sikerülne megtalálni a koponyát, ami egyértelmívé tenné az azonosítást.”