Megtalálták a világ legrégebbi társasjátékát Törökországban

Közel 5000 évesek lehetnek azok az apró, faragott kövek, amelyek Törökországban kerültek elő egy temető feltárása közben, és feltehetően egy bronzkori társasjáték elemei.

A Başur Höyüknél, a Mezopotámia és Kelet-Anatólia közötti hajdani kereskedelmi út közelében feltárt lelet egy komplett szettet tartalmaz, olyan mintha egy egész ősi sakk-készlet került volna felszínre. A 49 talált figura között több is felismerhető, így van amelyik disznót, kutyát vagy piramist ábrázol, de akad köztük kocka és golyó alakú is. A pontos szabályokat a figurák alapján nem tudták megmondani, de a figurák sokfélesége, és több színe miatt feltehetően összetett játékról lehet szó.
Hasonló figurák már korábban is ismertek voltak Szíriából és Irakból, de az ott talált egy-egy darabot idáig számolóköveknek gondolták. A lelet újabb bizonyíték arra, hogy a táblás játékok a Közel-Keleten legalább 5000 éves múlttal rendelkeznek. Mezopotámiában széles körben játszhattak ehhez hasonló logikai játékokat, a mostani lelet azonban minden eddiginél 
aprólékosabban kidolgozott.
A feltárt sírokban a játék mellett találtak még festett és festetlen kerámiákat, rituális tárgyakat és mintegy 300 jól megőrzött amorf bronztárgyat.