Hogyan gyógyítanak a barlangok?

Vannak olyan barlangok, amelyek különleges gyógyhatással bírnak, és vannak olyanok is, amelyeknél nem mutatható ki ilyesmi. A világban és hazánkban is számos gyógybarlang található. Miben áll valójában a gyógyhatás?

Hazánk első gyógybarlangjának jótékony hatására véletlenül figyeltek fel. Az Aggteleki-karsztban található Béke-barlangot 1952 augusztusában fedezte fel a Jakucs László barlangkutató által vezetett csoport. Azonnal hozzá is láttak a különlegességnek számító, több mint hét kilométeres barlang felméréséhez. Ennek során tínt fel, hogy az átázott ruhákban órákon át a 10 °C-os hőmérsékletben dolgozó barlangkutatók nem fáznak meg, sőt időnként a máshol szerzett meghíléses betegségeik is meggyógyulnak néhány napi, a barlangban végzett munka után. A kutatók felkérésére először a debreceni klinika Gyógyszertani Intézetének munkatársai vizsgálták tudományos szempontból a barlang levegőjét, és derítették fel annak több részből álló gyógyhatását. A barlangban azonosítottak több mint ötven talajgombafajtát, köztük olyanokat is, amelyek antibiotikumot termelnek. Az egyik ilyen gombafajtát használta fel később a Biogal gyógyszergyár a Grubulin neví antibiotikum kifejlesztéséhez. A barlang levegőjében a gyógyító antibiotikum mellett a közel 100%-os relatív páratartalom és a magas kalciumion-tartalom is gyógyhatással bír. Az aeroszolban lebegő kalcium nyugtatja a nyálkahártyákat, görcsoldó, gyulladásgátló és fertőtlenítő hatással is bír. A lebegő pára váladékoldó hatása miatt segíti a nyálkahártyák tisztulását. Ezeken kívül fontos komponens a magas szén-dioxid-tartalom is. A felszíni levegő 0,039% szén-dioxid-tartalma helyett a Béke-barlangban akár a 0,5-1%-ot is elérheti a koncentráció. Ez semmilyen veszélyt nem jelent, de arra készteti az ott-tartózkodókat, hogy mélyebben, intenzívebben vegyenek levegőt, fokozva a vérkeringést, gyorsítva az anyagcserét, elősegítve a többi jótékony hatás érvényesülését. &Iacutegy a tüdő legapróbb hörgőibe is eljutnak a gyógyító hatású anyagok. A barlangok levegője különösen tiszta. Amellett, hogy nincs benne semmilyen ember által létrehozott szennyeződés, mentes a pollenektől, a szálló portól, mindenféle baktériumtól vagy vírustól. &Iacutegy a barlangokban megszínik a nyálkahártyák irritációja, egyáltalán nincs fertőzésveszély. 
A felsoroltak különféle kombinációi jellemzőek a különféle barlangokra. A leghíresebb Aggteleki-barlang, a Baradla levegője például nem gyógyhatású. A tisztaság és a páratartalom szempontjából persze jótékony hatással van a látogatókra, de sokkal kevesebb benne a kalcium, ami a gyógyhatás egyik kulcselemét adja. A Budapesten található Szemlő-hegyi-barlang ugyanakkor jelentős gyógyhatással bír, a benne folytatott barlangterápiát a társadalombiztosítás is támogatja. A Béke-barlangban először szilikózisban megbetegedett bányászokat kezeltek jelentős sikerekkel, a Szemlő-hegyi-barlangban főként asztmás betegek gyógyulhatnak, szintén kitínő eredményekkel. A barlangok tiszta levegője az egészséges emberekre is jótékony hatással van, különösen, ha szennyezett levegőjí városokban élnek.