Tovább élnek a Holokauszt túlélői

Egy kutatás szerint a holokauszt férfi túlélőinek megnőtt az élettartalma, ahhoz képest, ami a megpróbáltatások tükrében várható volt.

Korábbi tanulmányok többnyire arra a megállapításra jutottak, hogy a traumatikus élmények csökkentik a várható élettartamot, sőt még genetikai bizonyítékok is alátámasztják mindezt, mivel a trauma károsíthatja az emberi kromoszómákat, amelyek az élettartamot is meghatározzák. Az új tanulmány az Izraelbe kivándorolt teljes lengyel zsidó populáció adataiból táplálkozik, ami 55.220 férfit és nőt jelent.
Az elemzés eredményei meglepő módon,a túlélők esetében a teljes populációt nézve 6,5 hónappal hosszabb élettartamot mutattok azokhoz képest, akik elmenekültek a táborok elől. A nők esetében nem volt jelentős eltérés, azonban a holokausztot túlélő férfia átlagosan 14 hónappal tovább éltek a háború előtt kivándorolt társaiknál.
“Azok a férfiak, akik a háború idején 10-15 évesek voltak 10 hónappal hosszabb várható élettartammal rendelkeztek, mint az összehasonlítási csoport. Azoknál, akik 16-20 évesen élték át a holokausztot, ennél is nagyobb, 18 hónap az eltérés” – magyarázta a kutatást vezető Avi Sagi-Schwartz professzor. Tehát minél idősebben élte át egy férfi a holokausztot, annál nagyobb az eltérés az élettartamában.
A kutatók szerint az élettartam növekedésre az úgynevezett “poszt-traumatikus növekedés” adhat magyarázatot. Eszerint a fokozott pszichológiai szenvedés serkentően hat a személyes és személyek közötti képességek kifejlesztésére, és nagyobb betekintést enged az élet értelmébe. &Uacutegy vélik a kutatás eredményei az emberi lélek rugalmas míködését tükrözik, amely képes bármely traumával szembenézni.