Az ijesztgetés nem riaszt el bennünket a droghasználattól

A legújabb kutatás szerint maga a tény, hogy a drog, a cigaretta és az alkohol rossz a szervezetünknek, nem elég ahhoz, hogy lemondjuk róla.

Hiába ijesztgetnek évek óta cigarettásdobozokon borzasztó képekkel, a taktika nem rettenti el a fogyasztókat a vásárlástól. Egy új felmérés szerint, amelyben 12 ezren vettek részt, azok, akik gyakran fogyasztottak kábítószereket, általában sokkal több információval rendelkeztek a fogyasztott szerekről, mint azok, akik tartózkodtak a drogfogyasztástól. A fogyasztók közül sokan nagyon jól ismerik a kábítószer-fogyasztásuk egészségügyi kockázatait; igaz, ezt nehéz ellenőrizni, mivel a felmérés eredményeit nem lehetett ellenőrizni.
A szakértők szerint a legtöbben tisztában vannak a kábítószer és egyéb szerek használatának károsító hatásával, de ez nem hogy elrettenti, hanem még inkább fogyasztásra sarkallja őket. Valószíníleg ez annak is köszönhető, hogy a komolyabb egészségkárosító hatások túl távolinak tínnek a fogyasztók számára ahhoz, hogy komolyan vegyék pl. a cigarettásdobozokon található képeket. Hozzáértők szerint célszeríbb lenne, ezeket az információkat tudatosítani a vásárlókban, a fogyasztás rövidtávú következményeivel együtt, azzal szemben, hogy egy későbbi, elrettentő példával próbálnák elijeszteni őket a használattól.