75 millióba került az első mesterséges hamburger

A maastrichti egyetem kutatói által kifejlesztett húspogácsa teljesen mesterséges, az íze azonban nem igazán emlékeztet a húséra.

Az egyetem kutatói élelmezési problémákat, a húsipar nagy költségeit és az állatok védelmét is szem előtt tartották, amikor Mark Post professzor vezetésével teljesen a nulláról kezdtek míhúst növeszteni. A folyamat lényege, hogy tehén őssejtekből izomrostokat nevelgetnek egy különleges zselés anyagban, és ezeket állítják össze végül egy húspogácsává. A végeredményt a napokban mutatták be, felemás sikerrel.
Az míhús biológiailag tökéletes mása a marhahúsnak, ízre viszont nem hasonlít rá. A físzerek hiánya mellett a mesterséges húspogácsa legnagyobb hibája az, hogy tényleg csak tiszta protein, márpedig egy igazi húsban van zsír is. A következő lépés pont ez, hogy laborban létrehozott zsír is kerüljön a  hús mellé, a jobb íz és a megfelelő állag elérése mellett.
A hús anyagának alapja tehát már megvan, de nagyon sok időbe telik, amíg a kutatók elérik a céljukat, hogy ízre és állagra is tökéletes hús másolatot kapjunk, ráadásul ezt olcsóbban, környezetkímélőbben és rövidebb idő alatt, mintha a mezőn legelő állatokat vágnák le. A kísérletek 2000 óta folynak, a most bemutatott míhúspogácsa 3 hónap alatt készült el, 20000 mesterséges izomrost felhasználásával, és a kutatásokra fordított pénz alapján 75 millió forintba került a létrehozása.