Melyik a valaha volt legveszélyesebb számítógépvírus?

Az önmagát reprodukálni képes automata ötletét először Neumann János vetette fel 1949-ben, az első valódi, bár kárt nem okozó vírust 1971-ben készítették.

Az utóbbi két évtizedben azonban egymást érték az egyre veszélyesebb és veszélyesebb kártevők. Vannak, amelyek csak a pusztításra, információ- vagy pénzszerzésre szolgálnak, és olyan is akad már, amely hadviselési céllal készült állami megrendelésre. 
Talán az eddigi legveszélyesebb és legnagyobb fertőzés a Storm volt, amelyet 2007 elején fedeztek fel. A Windows operációs rendszerek egy biztonsági rését kihasználva fertőzött meg milliónyi számítógépet. A fertőzött állomány e-mail üzenetben terjedt, a csatolmány megnyitásakor azonnal megfertőzte a gépet, és továbbküldte magát más számítógépekre. A fertőzött számítógép ezután a felhasználó tudta nélkül gyíjthetett személyes adatokat, részt vehetett weboldalak elleni támadásban, levélszemetet és vírusos leveleket küldhetett, mindezt a vírus gazdáinak akarata szerint. A vírus készítőit nem sikerült azonosítani, a nyomok azonban Oroszország irányába mutattak. Az óvatos becslések szerint egymillió, a bátrabbak szerint tízmillió fertőzött számítógépből álló zombihálózat csaknem egyévnyi aktivitás után, 2007 végére kisebb darabokra bomlott, vélhetően a gazdái ezeket külön-külön értékesítették másoknak, akik további internetes bíncselekményekhez (adathalászat, bankszámlafeltörés, webhelytámadás) használták fel azokat. 
Az otthoni és az irodai felhasználókat egyáltalán nem érintette, de a maga módján a legveszélyesebbek közé tartozik a Stuxnet is, amelyet feltehetően amerikai és izraeli megbízásból készítettek azzal a céllal, hogy tönkretegye az iráni atomprogramban kulcsfontosságú natanzi nukleáris üzem urándúsító centrifugáit. Az ipari vezérlőegységek megfertőzésével fizikai károsodást okozott a gépekben, és mint ilyen, látványos példával szolgált arra, hogy az addig érinthetetlennek hitt ipari berendezések is sebezhetők. 
Más irányból állt neki a károkozásnak 2003-ben az SQL Slammer, amely nem otthoni vagy ipari számítógépeket, hanem szervereket támadott. A legmeglepőbb azonban a terjedési sebessége volt, tíz perc alatt 75 000 szervert fertőzött meg. A hatások megdöbbentőek voltak, összeomlott a Bank of America bankjegykiadó berendezéseit míködtető hálózata, Seattle-ben több órára míködésképtelenné vált a telefonos segélyhívó szolgáltatás, a Continental Airlines pedig a jegyeladó rendszer leállása miatt járattörlésekre kényszerült. Az internet lassulását az egész világon érzékelni lehetett. Ma is számtalan új vírus születik, amely gépeinket zombihálózat részévé teszi vagy bankszámlaadatainkra vadászik, esetleg csak várakozik arra, hogy gazdái felébresszék. Védekezésként annyit tehetünk, hogy szorgalmasan telepítjük az új biztonsági frissítéseket és naprakészen tartjuk víruskeresőnket. Ugye önnek is van?