Szegedi egyetemista fejtette meg a nagybajomi szabadkőmíves naplót

Magyarországon egyedülálló, de még Európában is igen ritka titkosírással készült szöveget dekódolt Vámos Hanna, a Szegedi Tudományegyetem doktorandusza, megfejtve ezzel a több mint kétszáz évvel ezelőtt írt szabadkőmíves naplót. A megfejtés irodalomtörténeti szenzációnak számít.

A titkos iratot többen próbálták már értelmezni, tartalma szerint a mitikus mozgalom egészen &Aacutedámig vezethető vissza.
Az egyetem klasszika-filológia szakának doktorjelölt hallgatója 2010-ben kezdett el titkosírásokkal foglalkozni: Vadai István irodalomtörténész segítségével közel harminc, különböző fajtájú titkosírást törtek fel, olyan emberek leveleit érthetővé téve, mint II. Rákóczi Ferenc, Thököly Imre, Bercsényi Miklós, Teleki Mihály vagy II. Rákóczi György.
A nagybajomi rejtélyként emlegetett, 84 oldalas dokumentumnak, amely teljes egészében titkosírással készült, még a nyelvét sem tudták a szakértők. Bár nem sok reményt fíztek a sikerhez, a hallgató végül egy a betíeltolás segítségével néhány perc alatt megfejtette azt, amit korábban 220 évig nem sikerült feltörni. A korábban Sárközy István titkos naplójaként számon tartott dokumentumról így kiderült, hogy a képzeld szabadkőmíves nagymesterek életrajzait tartalmazó iratról van szó, kezdve &Aacutedámtól, Noétól, Prometheustól egészen Aquinói Tamásig.