Kutatások szerint a melegebb hőmérséklet a kedélyeket is felhevíti

Az új tanulmány megállapítja, hogy az agresszív cselekedeteket, erőszakos bíncselekményeket és háborúkat számos dolog, köztük a meleg idő is befolyásolhatja.

A kutatók elemezték 60 tanulmányt, amelyek történelmi birodalom-összeomlásokat, a legutóbbi háborúkat, illetve az Egyesült &Aacutellamokban elkövetett erőszakos bíncselekmények számát vizsgálta. Találtak egy közös pontot, amely nem változott az évszázadok során: a szélsőséges időjáráskor – nagyon meleg vagy száraz időben – több az erőszakos cselekedet.
“Amikor az időjárás rossz, hajlamosabbak vagyunk bántani másokat” – mondta Solomon Hsiang a californiai Berkeley 
Egyetem közgazdásza.
A kutatók és a közgazdászok közösen, egy képlet segítségével próbálták megjósolni, hogy mennyivel nagyobb a kockázata a különböző típusú erőszak növekedésének szélsőséges időjárás idején. A háború sújtotta egyenlítői Afrikában minden hozzáadott fok 11-ről 14 százalékra növeli az esélyt egy újabb konfliktus kialakulására. Az Egyesült &Aacutellamokban a képlet szerint 5,4 Fahrenheit (3 fok) emelkedés esetén az erőszakos bíncselekmények valószínísége felmegy 2 százalékról 4 százalékra. A tanulmány szerint a rendőrök egy pszichológiai kísérlet során nagyobb valószíníséggel lőnek le valakit a szimuláció alatt, amikor a helyiség hőmérséklete melegebb. A kutatás arra is rámutatott, hogy a maja civilizáció 1200 évvel ezelőtti összeomlása is egy rendkívül aszályos időszakra esett.
Az Ohio &Aacutellami Egyetem pszichológiaprofesszora, Brad Bushman szerint van rá magyarázat, hogy az emberek miért sokkal agresszívebbek meleg időben. Bár fizikailag úgy érezhetik, hogy lelassítja őket a meleg, a pulzusszámuk mégis emelkedik és izgatottnak, idegesnek érezhetik magukat. 
A hőmérséklet Észak-Amerika és Eurázsia nagy részén állandón emelkedik, köszönhetően a folyamatos szén-dioxid szennyezésnek is, így a konfliktusok kockázata is növekszik.