Vizeletből nyert őssejtből készítettek fogat

A Kínai Tudományos Akadémia tudósai sikeresen képeztek emberi foghoz hasonló szöveteket, méghozzá vizeletből kinyert őssejtekkel.

A most létrehozott szövetek fizikai tulajdonságai, rugalmassága és keménysége nagyon hasonlít az emberi fog szerkezetéhez. A tanulmány szerint a Kínai Tudományos Akadémia Biomedicina- és Egészségügyi Intézetének Pej Tuan-csing vezette kutatócsoportja az emberi vizeletből nyerte ki az őssejteket.
Mivel a kiválasztott víz útja során magával sodor testi sejteket, laboratóriumi eljárással el lehetett különíteni olyanokat, melyeket őssejtté tudtak alakítani. Ezeket egérembrióból vett fogőssejtekkel vegyítették, majd egértestbe ültették a keveréket, amelyből három hét elteltével fogszerí szövet alakult ki. Ennek a tulajdonságai az emberi fogéhoz hasonlóak; zománccal, dentinnel, fogbéllel és fogcementtel rendelkeznek.
A vizeletből nyert őssejtek alkalmasak a páciensre szabott fogszövet, sőt teljes fog kifejlesztésére is. A jövőben a gyógyszertesztelés és a tökéletes fogregeneráció is lehetségessé válhat. Egyelőre azonban csak állati sejtekkel kísérleteztek, és az így létrejött fogzománc sem elég kemény, de Pej úgy látja, az eljárás további finomításával ezek a problémák megoldhatók.
A Londoni Egyetem őssejtkutatója, Chris Mason szerint azonban a vizelet nem a legjobb kiindulási pont, az egyik legrosszabb forrás, mivel kevés benne a sejt, és ezeknek az őssejtté alakítása ritkán sikeres.