Számít a magasság a rák kialakulásánál

Egy amerikai kutató vizsgálódásai szerint nagyobb eséllyel alakul ki rák a magas nőknél, mint az alacsonyabbaknál.

A tudósok 145 ezer 50 és 79 év közötti nő egészségi állapotát kísérték figyelemmel 12 éven át, a megfigyelések alapján arra jutottak, hogy minden 10 centiméterrel átlagosan 13 százalékkal nő a vastagbél- és a végbélrák, továbbá a mell-, a vese-, a petefészek-, a pajzsmirigy-, valamint a bőrrák kockázata.
„A rák a növekedéssel összefüggő folyamat eredménye, így érthető, hogy a hormonok és más tényezők, amelyek hatással vannak a növésre, talán a rák kockázatát is befolyásolják” – fogalmazott Geoffrey Kabat, a New York-i Yeshiva Egyetem Albert Einstein Orvosi Karának kutatója.
A tudósok szerint a rák megnövekedett kockázata és a magasság közötti összefüggés akkor is fennáll, ha kiszírik a betegség kialakulásában szerepet játszó egyéb tényezőket, így az életkort, a testsúlyt, az iskolai végzettséget, a dohányzást, az alkoholfogyasztás mértékét és a hormonterápiát.
Az igen magas nőknél a betegség egyes fajtái még nagyobb eséllyel alakulnak ki: a vese-, a végbél-, a pajzsmirigy- és a vérrák kockázata 23-29 százalékkal emelkedik 10 centiméterenként.
Kabat fontosnak találta hangsúlyozni, hogy a kor, a dohányzás, a túlsúly és néhány más tényező sokkal nagyobb szerepet játszik a kialakulásban, mint a magasság.