Az eBay-en árulják Schindler egyik listáját

&Aacuterverésre bocsátották Oskar Schindler egyik listáját az ebay-en, a kikiáltási ár hárommillió dollár.

Július 28-ig lehet licitálni arra a 14 oldalra, amely 801 zsidó férfi nevét tartalmazza, akiket Oskar Schindler a második világháború idején megmentett. A lista 1945. április 18-án kelt.
A gyártulajdonos Schindler feleségével együtt a második világháború idején több mint 1200 zsidót mentett meg a koncentrációs táborokba szállítástól és a biztos haláltól, miközben teljes vagyonát feláldozta a német SS megvesztegetésére és a zsidók ellátására.
A lista most Gary Zimet, a régi dokumentumokra specializálódott Moments in Time internetes honlap kurátorának birtokában van, ő három éve vásárolta meg Itzhak Stern – Schindler egykori könyvelőjének – örököseitől. A Schindler által összeállított négy listából ez az egyetlen, amely magánkézben van, a három másik a jeruzsálemi Jad Vasem Intézetben, a washingtoni Holokauszt Múzeumban és a koblenzi német szövetségi archívumban van.
Oskar Schindler listáin olyan zsidó nők és férfiak nevei szerepeltek, akik a háborúban fontos szerepet játszó krakkói zománcgyárának „elengedhetetlenül szükséges szakmunkások” voltak. A listákat többször átírták és frissítették. Megbízható információk nincsenek arról, hogy pontosan hány lista létezett, és azokból mennyi maradt fenn. Az 1974-ben elhunyt Oskar Schindlert Izrael a zsidók megmentéséért a Világ igaza címmel tüntette ki.