The Bigfish

A „tengeri” szót hallva, évtizedekig legfeljebb, ha a kukorica jutott eszünkbe. Telt-múlt az idő, és új halkereskedések nyíltak, köztük a Budaörsi Halpiac is. A Halpiac és a hozzá tartozó Dokk büfé hamar felkapott lett, aminek a biztos jelenként, már azok is beszéltek róla, akik soha nem jártak ott, s talán soha nem is fognak.
Az IPM étteremkritikája.

Aztán a tulajdonosok a Budaörsi Halpiac választékára alapozva, elképzeltek egy tengeri bisztrót is, de már a fővárosban. A leginkább Palotás Péter nevével fémjelzett The Bigfish idén tavasszal a Bombay Éétterem helyén, az Andrássy úton nyílt meg. A séf a Budapest Bisztróból ismert Papp János. A helyről sokan beszélnek, ezért meglátogattuk.
A járdán egyszerí székek, asztalok. A halpiacot idéző belső tér az utcára tárulkozik. Borok és pezsgők, piktogramok, kézmosó, rendelés a pultnál. Falra akasztott táblákon az ételek nevei. Jégágyra fektetve halak, kagylók, rákok várakoznak sorsuk beteljesedésére. Sorban állunk, tanakodunk, rendelünk. Rák, fish&chips, mousse. Gusztáljuk a halakat. Választottunkat a csupasz mérlegre helyezik (tányér is kerülhetne alá), majd a narancsos-piros színí halat már viszik is sütni. Leülünk. A kapott rendelési számot a bárpult magasságú asztalra tesszük. Várunk. Belekortyolok az érkező villányi rozéba – – bosszantóan langyos, egy olyan helyen, ahol a jég természetes tartozék.
Érkezik a garnéla is, pankóba forgatva, salátaágyon elrendezve. A rák friss, meleg, zamatos, s bár akkor még nem tudtuk, ez lett a vacsora egyetlen kifogástalan eleme. A retró o-hatású saláta már feledhető. Epersügérünk hasüregébe rozmaring is, fokhagyma is jutott, mellé pedig olajos, fokhagymás öntet és citromgerezd. A hal felét is megesszük már, mikorra ráeszmélünk az igazságra: ezt a halat egyáltalán nem sózták meg. Pótoljuk, amitől az íze végre kinyílik. Borsos árú halunk, láthatóan kevés figyelmet kapott. Ezt mutatja az is, hogy a rozmaringból kevesebb is elég lett volna, a fokhagyma pedig végképp értelmét veszítette, mivel a nyersen maradt gerezdek a halnak sem ízt, sem illatot nem adtak, ráadásul, a rusztikus, fokhagymás öntet amúgy is minden mást elnyomna. 
A jól készített fish&chips kedvenc ételünk.  A nagyker hasábburgonya ez esetben is forró, s amíg az étel kitart, hozza is a formáját. A tőkehalszeletek kicsinyek, ék alakban elvékonyodóak, rajtuk a sörtészta vékony, helyenként túlkészített. A buborékos ropogósságot is hiába keressük. A gyárinak érzett, semleges remoulade- mártás jó. Az utolsó fogásként érkező csokoládé- és mangó mousse – – mint általában -, – kellemes desszertek, minden dicsérhető finesz nélkül.
A márciusban nyílt Andrássy úti The Bigfish halbisztrót a hibátlan koncepció, az alapanyagok frissességének ígérete, a gondosság és a valódi minőség szembetínő hiánya jellemzik. Bár a gyorsételek ára kedvező, számolni kell azzal is, hogy már a legcsekélyebb mértékí kulináris kalandozás is a költségek jelentős emelkedésével járhat, és a végén jó esélyünk van arra, hogy meg sem éri. A The Bigfish trendi hely, de a megtapasztalt teljesítmény mégis messze elmarad a várakozásainktól és a hírétől. 
Pontszám: 5/10
The Bigfish 
1061 Andrássy út 44.
Tel: +36-30- 694-2855
További étteremkritikákat olvashat az oldal Kritika rovatában.