Az autizmussal élő gyerekek fülét bánthatja az emberi hang

Az autizmus okait és tüneteit ma is a pszichológia és az idegtudomány egyik legrejtélyesebb részeként tartják számon. A Stanford Egyetem most újabb felfedezésekkel járult hozzá, hogy egy lépéssel közelebb kerüljenek a betegség kiismeréséhez.

A kutatók ugyanis arra a következtetésre jutottak, hogy az autista gyerekek másképp reagálnak az emberi hangra, mint a nem autisták. A megállapításhoz 20, hasonló IQ-val és olvasási képességekkel megáldott gyereket vizsgáltak meg, akik közül 10 erősen autista, 10 pedig nem mutatta a betegség jeleit. Az agyi tevékenységüket vizsgálták. 
Egy elmélet szerint a társadalmi jelzések nincsenek olyan hatással az autista gyerekek agyára, mint az egészségesekére, és ezt a tanulmány is alátámasztja. Arra jöttek rá, hogy az autista gyerekek agya lényegesen gyengébben értelmezi a hangokat, és nem éreznek örömet az emberi hang hallatán.
Az ok az lehet, hogy gyengébb a kapcsolat az agyukban a hangfeldolgozó központ és az amygdala között, amely az agy azon része, amely érzelmekkel foglalkozik. Ezért lehet, hogy egy autista személy kevésbé reagál a társadalmi jelzésekre. 
A tanulmánynak nincs közvetlen következménye az autizmus kezelésére, és csak a betegség egy nagyon sajátos szegmensére fókuszál. Mégis segíthet abban, hogy az orvostudomány közelebb jusson az autizmus diagnosztizáláshoz vagy egy jövőbeli kezelési módhoz.