Lassul az evolúció Madagaszkáron

Bár Madagaszkár területe csak a bolygó szárazföldjeinek egy százaléka, a világ állat- és növényfajának három százaléka megtalálható itt. Sok olyan faj is, amely sehol máshol nem él a Földön.

Egy új tanulmány azt feltételezi, hogy vannak határai annak, hogy hány féle állatfaj élhet a szigeten és Madagaszkár közel van a maximumhoz. A University of Rochester Ph.D hallgatója, Daniel Scantlebury hét hüllő és kétéltí evolúcióját vizsgálta meg, elsősorban a családfájukra koncentrálva.
A szakértő azt a jelenséget vizsgálta, amikor az evolúció alatt egy fajból több különböző faj fejlődik ki egymással párhuzamosan. Amikor Madagaszkár 88 millió évvel ezelőtt elszakadt Gondwanától és elhagyta a mai Indiát, teljesen más klímájú területre ért.  A megváltozott körülményeknek és éghajlatnak köszönhetően teljesen új fajok alakultak ki, olyanok, amelyek sehol máshol nem találhatók meg. Ennek a folyamatnak azonban vannak határai, amikor az ökológiai tér telítődik, az evolúció lelassul. Scantlebury kutatása szerint ez történik most Madagaszkáron.