Hat évente változik a Föld forgási sebessége

Egy új tanulmány szerint a Föld forgása 5,9 évente enyhén felgyorsul, majd megint lelassul. A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a sebességváltozás a Föld mágneses mezejének köszönhető.

A sebesség csak nagyon kis mértékben változik, naponta néhány milliszekundumot, amelyet távoli égitestek megfigyelésével tudnak megállapítani úgy, hogy azt figyelik, hogy ugyanaz az égitest mikor kerül megint a látómezőbe.
A július 11-én megjelent tanulmány ismétlődő szabályokat talált a napok hosszában. A kutatók már korábban megállapították, hogy hat évente ismétlődik a napok hosszában történt változás. Most azonban azt is sikerült megállapítani, hogy a ciklikusság szabályos, pontosan 5,9 évente következik be. Több évtized adatait felhasználva arra a következtetésre jutottak, hogy a gyorsulások és a lassulások mindig pontosan követik egymást. Még nem tudják, mi okozhatja ezt a változást a Föld forgási sebességében, azonban annyit sejtenek, hogy nem külső hatás eredménye. Ez a rendszeresség aláássa a ciklusok okára felállított hipotézist is, amely szerint az okozó a napenergia. A tanulmány szerzője Richard Holme, a brit Liverpool Egyetem munkatársa szerint a váltakozás okát a Föld belsejében kell keresni. A Föld magjára irányuló kutatások a geomágneses előrejelzések javításában is szerepet játszhatnak, amelyek nélkülözhetetlenek a bányászati feltárásokhoz és fúrásokhoz.