Ideiglenesen szünetel a rakétakilövés Bajkonurban

Miután röviddel a start után letért az eredetileg kijelölt pályáról és látványos lángcsóvát húzva maga után a földbe csapódott az orosz Proton–M rakéta, amit hétfő éjjel lőttek fel Bajkonurból, most néhány hónapig leállnak a rakéták az írrepülőtéren.

A robbanás oka feltehetően az volt, hogy a hat hajtómí közül egy vagy több meghibásodott. A 680 tonnás, 53 méter magas rakéta teteje leszakadt zuhanás közben, az első gyorsítófokozat pedig tízgolyóvá vált, majd földbe csapódott. A balesetben három navigációs míhold is megsemmisült. Oroszország most ideiglenesen felfüggesztette a Proton-M rakéták felbocsátását. A kár összege megközelíti a 200 millió dollárt, és 2010 decembere óta ez volt az ötödik komoly meghibásodás a Proton rakétákkal.
A RIA-Novoszty orosz hírügynökség jelentése szerint a robbanás során mérgező gázok kerültek a szabadba, ami miatt 2-3 hónapig fel kell függeszteni a munkát az írközpontban. A rakéta üzemanyagában nagyjából 600 tonnányi mérgező aszimmetrikus dimetil-hidrazin és nitrogén-tetroxid van. Az orosz kormány vizsgálóbizottságot is küld a helyszínre, hogy kiderítsék a robbanás pontos okát, és megkeressék a felelősöket.
A robbanás nemcsak az amerikai GPS orosz riválisaként ismert Glonass navigációs rendszer bővítésére lesz negatív hatással, hanem más írmissziókra is. A közeljövőben ugyanis több rakétát is készültek kilőni Bajkonurból. Köztük július 20-án egy Astra 2E kommunikációs míholdat, július 27-én egy Progress teherírhajót indítottak volna el a Nemzetközi &#368rállomásra (ISS), szeptember 25-én pedig egy Szojuz 36-ot, hogy új legénységet szállítsanak az ISS-re.