&#336si királysírra bukkantak Peruban

1200 éves sírt tártak fel régészek Limától északra. A királyi sírban a mumifikált holttestek mellett kincseket is találtak.

A felfedezés segíthet többet megtudni az inka kultúra előtt az Andokban virágzó wari birodalomról, amely kevésbé ismert utódjánál.
A sírban több mint hatvan csontvázat találtak, többek között három arany- és ezüstékszerekbe öltöztetett wari királynőt is, sőt a sírban talált holttestek közül a legtöbb nő. A csontvázak mellett gazdagon díszített kerámiák is előkerültek.
Találtak olyan csontvázakat is, amelyekről feltételezhető, hogy feláldozták őket, valamint hat  olyan holttestet, amelyeken nem volt semmilyen textil, és sír felett voltak elhelyezve nagyon furcsa pozícióban. A régészek a sírt El Castillo de Huarmeyben találták, amely Limától, Peru fővárosától 280 kilométerre van. Ez az első alkalom, hogy a wari birodalomhoz tartozó királyi sírokat találtak. 
A tény, hogy a perui királyi sírban talált holttestek többsége nő, azt jelentheti, hogy a nőknek sokkal jelentősebb szerepük volt a wari kultúrában, mint eddig gondolták a tudósok. A régészek hónapokon át titokban tárták fel a sírokat, mert féltek attól, hogy sírrablók kifoszthatják azokat.
A wari kultúra a hetedik és tizedik század között virágzott Peruban. Nagyon keveset tudnak róla a régészek, annyi biztos, hogy hanyatlásuk drámai gyorsasággal és máig tisztázatlan okokból történt.